Skilsmisse er en svær følelsesmæssig proces blandet med vigtige praktiske – og til tider komplekse juridiske – beslutninger. Hvis du og din ægtefælle vælger at blive skilt, så er det den endelige afslutning på jeres ægteskab. Beslutningen vil få store juridiske konsekvenser for dig og din ægtefælle, og det er derfor vigtigt at forstå, hvad en skilsmisse egentlig medfører, før I beslutter jer.
En skilsmisse er det endelige ophør af jeres ægteskab, hvilket bl.a. får følgende juridiske konsekvenser:
Hvornår og hvordan du og din ægtefælle kan blive skilt, afhænger af, hvordan netop jeres situation er.
Hvis du og din ægtefælle er enige om at blive skilt, så kan I blive skilt med det samme.
Før du og din ægtefælle kan blive skilt, så skal I være enige om følgende forhold:
Hvis du og din ægtefælle er uenige om, hvorvidt I skal skilles, kan det alligevel lade sig gøre at blive skilt på følgende måder:
Hvis din ægtefælle og dig ikke er enige om en direkte skilsmisse, skal I være separerede i 6 måneder først. Når I har været separerede i 6 måneder, kan I herefter blive skilt. Dette gælder uanset, om din ægtefælle fortsat er uenig i skilsmissen. Skilsmissen sker dog ikke automatisk. I skal altså selv ansøge om skilsmisse efter 6 måneders separation.
Hvis du og din ægtefælle har boet adskilt i mere end 2 år, så har I ret til en direkte skilsmisse. Dette gælder uanset, om I er uenige om skilsmissen. Jeres adskillelse skal være begrundet i uoverensstemmelser. Det er derfor ikke tilstrækkeligt, at I har levet separat af praktiske årsager.
Hvis din ægtefælle har været utro, så kan dette begrunde en direkte skilsmisse. Du kan ikke søge om det med din egen utroskab som begrundelse.
Er du og din ægtefælle enige om at lade troskabspligten bortfalde, så kan utroskab naturligvis ikke begrunde direkte skilsmisse. Har du således tilgivet eller på anden måde accepteret din ægtefælles utroskab, så er du ikke berettiget til en direkte skilsmisse pga. utroskab.
Hvis utroskab skal begrunde en direkte skilsmisse, så skal ansøgningen om utroskab overholde visse tidsfrister. Du skal ansøge om direkte skilsmisse senest 6 måneder efter, at du har opdaget utroskaben. Opdager du først utroskaben senere end 2 år efter, at det er foregået, så bortfalder muligheden for direkte skilsmisse.
Har din ægtefælle udøvet vold eller seksuelt overgreb mod dig, dine børn, nærmeste pårørende eller andre børn, så er du berettiget til en direkte skilsmisse. Ansøgningen om direkte skilsmisse pga. vold skal overholde visse tidsfrister. Ansøgningen skal sendes senest et år efter, at volden er opdaget, og senest tre år efter, at volden har fundet sted, hvis volden skal kunne begrunde en direkte skilsmisse.
Bigami kan begrunde en direkte skilsmisse. Bigami betyder, at du eller din ægtefælle er gift med flere på samme tid.
Har du eller din ægtefælle ulovligt ført jeres fællesbarn ud af landet eller ulovligt tilbageholdt jeres barn i udlandet, så er det også grundlag for direkte skilsmisse. Er barnet tilbagebragt, kan bortførelsen begrunde en direkte skilsmisse i op til et år efter, at barnet er bragt tilbage. Du kan læse mere om børnebortførelsessager her.
Du og din ægtefælle indgår i et formuefællesskab indtil udgangen af det døgn, hvor I indsender anmodningen. Dette døgn kaldes ophørsdagen.
Ophørsdagen er et afgørende tidspunkt for opgørelsen af jeres formuefællesskab. Det er nemlig de værdier og den gæld, som I har på ophørsdagen, som I skal dele ved den efterfølgende bodeling. Hvis en af jer f.eks. modtager en stor arv efter ophørsdagen, så indgår den altså ikke i delingen af formuefællesskabet.
A og B er gift og har almindeligt formuefællesskab.
A indsender anmodning om skilsmisse den 1. april. Således er ophørsdagen den 1. april.
Få dage senere, den 3. april, dør A’s forældre, hvorefter A står til at arve en større pengesum. Arven indgår ikke i formuefællesskabet og bliver altså ikke delt mellem A og B i forbindelse med bodelingen.
Var A’s forældre derimod døde før eller på ophørsdagen, så ville arven indgå i formuefællesskabet, og dermed skulle arven deles mellem A og B i forbindelse med bodelingen.
Er du i tvivl om, hvorvidt en separation eller skilsmisse er bedst for dig, eller er du i tvivl om, hvornår og hvordan du skal ansøge, står advokaterne bag Skilsmisse.dk klar til at hjælpe dig. Vi kan både hjælpe dig med, hvornår og hvordan du ansøger om en skilsmisse, ligesom vi kan vejlede dig i de konsekvenser en separation og/eller skilsmisse vil få.
Gratis opkaldfå advokathjælp til skilsmisse
Kære Katrine Så er beløbet indbetalt på min konto og vi kan afslutte sagen. Tak for hjælpen og en god og kompetent vejledning.
AVP
Hej Katrine Tak for dagens gode oplevelse!
SNL
Det har været et yderst behageligt samarbejde! TAK for hjælpen.
TO
Tak for hjælpen, Katrine. Vi vender helt sikkert tilbage næste gang vi får behov for en advokat.
US
Det var klar tale! Tak for præcist og hurtigt svar!
TP
Så er testamentet allerede helt på plads! Tak for god og hurtig rådgivning!
SB
Tak for hjælpen, vil til en hver tid bruge dig, hvis jeg får brug for juridisk assistance. Vil også anbefale dig til andre.
MS
En stor tak skal lyde til Kathrine B. Mogensen og Helle Brandt for et super foredrag om ”Arv-testamente-fremtidsfuldmagt”. 53 af vore medlemmer mødte op😊 Vi har fået udelukkende positive tilkendegivelser og mange har ”noget” at tænke over. Emnet lidt mere kompliceret end man kunne tænke sig. Tak……..
Forening
Mange tak for din hjælp. Uden dig havde det aldrig gået. Du er bare så dygtig. Hvis jeg nogensinde får brug for hjælp på den måde igen( det håber jeg da ikke) vil jeg kontakte dig😀
HG
Hej Katrine. Bare alle rådgivere var som dig :-) Jeg skal nok tænke på dig, når jeg næste gang for brug for en advokat og/eller hører om andre der har
FS
Skilsmisse.dk er en del af advokatfirmaet Advokatgruppen som har kontorer flere steder i Danmark. Vi har bl.a. stor erfaring med rådgivning indenfor familieret, herunder skilsmisse, separation og samlivsophævelse. Vores team består af 26 advokater og i alt over 55 medarbejdere.