Når du og dit barns anden forælder går fra hinanden, skal I beslutte, hvordan samværet mellem barnet og den af jer, som barnet ikke bor hos, skal være. Dit barn har nemlig ret til samvær med den forælder, som barnet ikke har bopæl hos.
Der er ikke nogen opskrift, som I kan følge, når der skal fastsættes samvær mellem barnet og samværsforælderen. Samværet skal altid fastlægges ud fra jeres barns behov og til barnets bedste.
Udgangspunktet er, at det er til et barns bedste, at der er en fast og kontinuerlig kontakt til begge forældre. Under hensynet til, hvad der er bedst for barnet, kan dette udgangspunkt dog i nogle situationer fraviges.
I kan som forældre selv indgå en aftale om samværsordningen for jeres barn, hvis I er enige herom. Hvis I derimod ikke kan blive enige, skal jeres sag afgøres i enten Familieretshuset eller Familieretten.
Hvis du og den anden forælder er enige om en samværsaftale for jeres barn/børn, kan I selv indgå en bindende aftale herom. En sådan aftale vil være lige så bindende, som en afgørelse fra Familieretshuset og/eller Familieretten.
Vi anbefaler, at I indgår aftalen skriftligt. Familieretshuset har en blanket, som I med fordel kan anvende, så I er sikre på, at I får alle aspekter med i aftalen. Aftalen er gyldig, når I begge har underskrevet aftalen. Vi anbefaler, at I underskriver aftalen i to eksemplarer, så I kan opbevare et gyldigt eksemplar hver. Derimod er det ikke nødvendigt at indsende den underskrevne aftale til Familieretshuset.
I har som udgangspunkt aftalefrihed, når I indgår en samværsaftale. I kan altså helt selv beslutte, hvordan jeres samværsaftale skal være. En samværsaftale kan være alt fra en deleordning (dvs. 3/3, 7/7, 14/14 eller lign.) til en ordning, hvor barnet kun i et mindre omfang er hos samværsforælderen. Jeres samværsordning afhænger altså af, hvad I som forældre vurderer, at der er bedst for jeres barn/børn.
I kan altid ændre jeres samværsaftale, hvis aftalen ikke længere er til barnets bedste. En ændring af aftalen kræver dog, at I er enige om ændringen.
Det er vigtigt, at der i aftalen er taget stilling til, om aftalen ”kan tjene som grundlag for tvangsfuldbyrdelse”. Hvis aftalen i fremtiden ikke måtte blive overholdt, og du vil have Familierettens hjælp til en tvangsfuldbyrdelse af aftalen, er det nemlig et krav, at det i aftalen er bestemt, for at aftalen skal kunne tvangsfuldbyrdes. På Familieretshuset blanket til samværsaftaler, er der en rubrik vedrørende dette. Her kan I tage stilling til, om jeres aftale skal kunne tvangsfuldbyrdes. Vi anbefaler altid, at en samværsaftale skal kunne tvangsfuldbyrdes. Du kan læse mere om tvangsfuldbyrdelse af bopæl- og samværsaftaler her.
I kan få hjælp i Familieretshuset ved flere tilfælde. For eksempel kan Familieretshuset hjælpe jer, hvis I er tvivl om, hvad der er bedst for jeres barn, eller hvis I ikke kan blive enige om en samværsordning. Herudover kan I også få hjælp i Familieretshuset til ændring af den eksisterende samværsordning. Dette kan du læse mere om straks nedenfor.
Selvom I som forældre er uenige om, hvordan en samværsordning for jeres barn skal se ud, er udgangspunktet fortsat, at det er bedst for barnet at have kontakt til begge sine forældre. Derfor kan I ved uenighed – eller ved tvivl om, hvad der rent faktisk er bedst for barnet – få hjælp i Familieretshuset til at finde den bedste løsning for jeres barn.
I skal sende en digital anmodning til Familieretshuset via deres hjemmeside.
Familieretshuset kan både hjælpe jer med at udfærdige en samværsaftale lige efter jeres brud som familie eller hjælpe jer med at ændre en eksisterende samværsaftale, som en af jer mener, at der skal ændres.
Når Familieretshuset har modtaget jeres anmodning om bistand til fastsættelse eller ændring af en samværsordning, vil I som forældre blive indkaldt til et eller flere møder i Familieretshuset. En af Familieretshusets børnesagkyndige rådgivere vil sammen med jer forsøge at finde ud af, hvad der vil være bedst for netop jeres barn.
Som udgangspunkt vil jeres barn også blive indkaldt til en børnesamtale i Familieretshuset. Børn som ikke går i skole endnu, vurderes dog oftest at være for små til at blive indkaldt til en børnesamtale.
Ofte lykkes det forældre at blive enige om en samværsordning efter et eller flere møder i Familieretshuset. Dette sker også særligt, hvis børnene har været til en børnesamtale, hvor det står klart, hvad børnene selv ønsker. Hvis I som forældre bliver enige på mødet i Familieretshuset, vil Familieretshuset hjælpe jer med udfærdigelse af en egentlig samværsaftale. På denne måde har I en skriftlig aftale i hånden, når I går fra mødet.
I nogle tilfælde lykkes det dog ikke at blive enige om, hvilken samværsordning der skal være. Ved fortsat uenighed, vil Familieretshuset eller Familieretten træffe en afgørelse i sagen. Familieretshuset må træffe afgørelser i samværssager, hvor afgørelsen vurderes ikke at være indgribende for barnet. Hvis afgørelsen derimod vurderes at være indgribende for barnet, skal Familieretshuset i stedet oversende sagen til Familieretten, så det er en dommer, som træffer afgørelse om samværet i stedet.
Henholdsvis Familieretshuset og Familieretten træffer afgørelser ud fra ”Vejledning om samvær”, som du kan finde på www.retsinfo.dk.
Familieretshusets afgørelser kan påklages til Familieretten, mens Familierettens afgørelser kan påklages til Landsretten efter retsplejelovens regler herom. Som udgangspunkt kan du kun påklage en afgørelse én gang. Hvis du således har påklaget Familieretshuset afgørelse til Familieretten, kan du ikke efterfølgende klage over Familierettens nye afgørelse til Landsretten.
Selvom Familieretshuset eller Familieretten træffer afgørelser om samværsordningen, skal I som forældre selv indgå en aftale omkring transporten. Det vil sige, at I skal indgå en aftale om, hvem der henter/bringer barnet i forbindelse med samværet. Der vil altså som udgangspunkt ikke blive truffet afgørelse omkring transport, uanset om I er enige eller uenige herom.
Hvis der allerede er en eksisterende samværsaftale eller en tidligere afgørelse om samvær, vil Familieretshuset eller Familieretten kun ændre en allerede eksisterende samværsordning, hvis der er sket væsentligt ændrede forhold, siden seneste samværsordning blev etableret.
Væsentlige ændrede forhold kan f.eks. være:
Hvis du søger om en ændring af en eksisterende samværsordning, og Familieretshuset og/eller Familieretten vurderer, at der ikke er sådanne væsentlige ændrede forhold, vil din anmodning om ændring af samværsordningen derfor blive afvist.
Du har ret til at medbringe en bisidder eller en advokat til møderne i Familieretshuset. En advokat er en partsrepræsentant, hvorfor en advokat gerne må komme med bemærkninger under mødet samt rådgive dig løbende. En bisidder (ven/familiemedlem m.v.) må ikke fremkomme med bemærkninger under mødet – men må derimod alene sidde ved siden af dig til mødet som en støtte.
Derfor kan det ofte være en god idé at have en advokat med til mødet i Familieretshuset, idet en advokat – udover at støtte dig – kan hjælpe dig med at få alle relevante oplysninger frem, inden der skal træffes en afgørelse i sagen, ligesom du også kan få rådgivning/sparring, inden du evt. underskriver en frivillig samværsaftale i Familieretshuset.
Du skal være opmærksom på, at udgifter til en advokat i Familieretshuset skal afholdes af dig selv.
Når sagen derimod oversendes til Familieretten, kan der være mulighed for fri proces. Du kan læse mere om fri proces her. Hvis du ikke kan få fri proces, skal du selv afholde udgifter til advokaten i Familieretten.
Gratis opkaldfå advokathjælp til skilsmisse
Kære Katrine Så er beløbet indbetalt på min konto og vi kan afslutte sagen. Tak for hjælpen og en god og kompetent vejledning.
AVP
Hej Katrine Tak for dagens gode oplevelse!
SNL
Det har været et yderst behageligt samarbejde! TAK for hjælpen.
TO
Tak for hjælpen, Katrine. Vi vender helt sikkert tilbage næste gang vi får behov for en advokat.
US
Det var klar tale! Tak for præcist og hurtigt svar!
TP
Så er testamentet allerede helt på plads! Tak for god og hurtig rådgivning!
SB
Tak for hjælpen, vil til en hver tid bruge dig, hvis jeg får brug for juridisk assistance. Vil også anbefale dig til andre.
MS
En stor tak skal lyde til Kathrine B. Mogensen og Helle Brandt for et super foredrag om ”Arv-testamente-fremtidsfuldmagt”. 53 af vore medlemmer mødte op😊 Vi har fået udelukkende positive tilkendegivelser og mange har ”noget” at tænke over. Emnet lidt mere kompliceret end man kunne tænke sig. Tak……..
Forening
Mange tak for din hjælp. Uden dig havde det aldrig gået. Du er bare så dygtig. Hvis jeg nogensinde får brug for hjælp på den måde igen( det håber jeg da ikke) vil jeg kontakte dig😀
HG
Hej Katrine. Bare alle rådgivere var som dig :-) Jeg skal nok tænke på dig, når jeg næste gang for brug for en advokat og/eller hører om andre der har
FS
Skilsmisse.dk er en del af advokatfirmaet Advokatgruppen som har kontorer flere steder i Danmark. Vi har bl.a. stor erfaring med rådgivning indenfor familieret, herunder skilsmisse, separation og samlivsophævelse. Vores team består af 26 advokater og i alt over 55 medarbejdere.