På denne side kan du læse om, hvordan man gør bodelingen op ved en skilsmisse.
Når man skal gøre jeres formue op, skal man først lave en kvantitativ bodeling. Dette betyder, at man rent talmæssigt skal opgøre, hvor stor en andel af jeres samlede formue, I hver især har krav på at få. Når denne talmæssige opgørelse er på plads, skal man herefter fordele de fysiske aktiver; dette kaldes den kvalitative bodeling.
På denne side kan du læse om den kvantitative bodeling – altså den talmæssige opgørelse. Hvis du vil læse mere om selve den fysiske fordeling af aktiverne (den kvalitative bodeling), kan du klikke her.
Hvis I har et almindeligt formuefællesskab, og dermed ikke har noget særeje, skal alle jeres aktiver og passiver som udgangspunkt indgå i delingsformuen.
Det er alle de aktiver og passiver, som I ejer pr. den dato, hvor I anmoder om separation eller skilsmisse, som skal indgå i jeres delingsformue.
Herefter skal denne delingsformue som udgangspunkt deles mellem jer med halvdelen til hver.
For at kunne lave denne deling, laver man en opgørelse over, hvad hver ægtefælle ejer. Dette kaldes en opgørelse af ægtefællernes bodele.
Man opgør hver ægtefælles bodel for sig. Hvis en ægtefælles bodel er positiv, har den anden ægtefælle krav på halvdelen af bodelen. Er bodelen derimod negativ, dvs. at en ægtefælle har flere passiver end aktiver, skal den anden ægtefælle ikke overtage halvdelen af gælden. Således er det alene en positiv bodel, som man skal dele med den anden ægtefælle.
For at kunne udarbejde en opgørelse over bodelene, er det nødvendigt at kende værdien af de enkelte aktiver. Det er markedsværdien, som aktiverne skal fastsættes til. Altså, hvad man vil kunne sælge de respektive aktiver for til en tredjemand. Større aktiver såsom fast ejendom, virksomheder m.v., vil man typisk få vurderet af en vurderingsekspert.
Nedenfor kan du se forskellige regneeksempler på, hvordan en opgørelse af bodelene kan se ud. Hvis du har spørgsmål til hvordan man gør bodelingen op, så kan du med fordel ringe til os på 70101330.
Markedspris i alt: 1 mio. kr.
I alt: kr. -500.000,00
Således er der en delingsformue på i alt kr. 750.000,00, når ægtefællernes bodele lægges sammen.
Ægtefælle 1 skal aflevere halvdelen af sin positive bodel til ægtefælle 2, dvs. kr. 200.000,00.
Ægtefælle 2 skal aflevere halvdelen af sin positive bodel til ægtefælle 1, dvs. kr. 175.00,00.
På den måde ender hver ægtefælle med kr. 375.000,00, hvilket er halvdelen af den samlede delingsformue på kr. 750.000,00.
Således er der en delingsformue på i alt kr. 250.000,00, når ægtefællernes bodele lægges sammen.
Ægtefælle 1 har en negativ bodel på -100.000,00. Denne negative bodel skal ægtefælle 2 ikke hæfte for, hvorfor ægtefælle 1 beholder sin egen bodel.
Ægtefælle 2 har derimod en positiv bodel på kr. 350.000,00. Ægtefælle 2 skal aflevere halvdelen af sin positive bodel til ægtefælle 1, dvs. kr. 175.00,00.
Dermed ender ægtefælle 1 med at have kr. 75.000,00, når ægtefælles 1’s egen gæld trækkes fra, mens ægtefælle 2 ender med kr. 175.000,00.
I alt: kr. 1,5 mio. kr.
Således er der en samlet negativ delingsformue på kr. -750.000,00, når ægtefællernes bodele lægges sammen.
Idet begge ægtefællers bodele er negative, skal de ikke dele deres respektive bodele med hinanden.
Således beholder ægtefælle 1 sin negative bodel på -600.000,00, mens ægtefælle 2 beholder sin negative bodel på -150.000,00.
Som det er anført ovenfor, er det udgangspunktet, at man skal dele den samlede delingsformue ligeligt. Dog er der følgende undtagelser hertil:
Hvis din ægtefælle og dig har helt eller delvist særeje, vil delingen af jeres formue ikke ske på samme måde, som det ovenfor anførte om deling ved et rent formuefællesskab.
Et særeje kan etableres ved, at I enten selv har oprettet en ægtepagt indeholdende bestemmelser om særeje, eller ved at I har modtaget gaver eller arv fra tredjemand, som er gjort til særeje. Du kan læse mere om etablering af særeje og særejetyperne her.
Hvis I har særeje for alt, hvad I hver især ejer, skal der slet ikke ske nogen deling i forbindelse med jeres separation/skilsmisse. Det vil altså sige, at I hver især blot kan beholde, hvad I hver især ejer som særeje. Et aktiv, som I ejer sammen, skal dermed blot deles mellem jer efter aktivets ejerhold, idet jeres respektive ejerandele i aktivet er hver jeres særeje.
Hvis I derimod alene har delvist særeje, skal der stadig være en bodeling for så vidt angår de aktiver, som indgår i formuefællesskabet. I en sådan situation er det altså alene særejet, som holdes uden for delingen.
Det er alle de aktiver og passiver, som I ejer pr. den dato, hvor I anmoder om separation eller skilsmisse, og som ikke er gjort til særeje, der skal indgå i jeres delingsformue og dermed i bodelingen.
Nedenfor kan du se et eksempel på, hvordan en bodeling med delvist særeje kan se ud:
Markedspris: 1 mio. kr.
I alt: kr. 500.000,00
Ægtefælle 1 har således et særeje på kr. 1.000.000,00, som ikke skal deles med ægtefælle 2, ligesom ægtefælle 2 har et særeje på kr. 100.000,00, som ikke skal deles med ægtefælle 1.
Derimod skal ægtefællers delingsformue deles ligeligt mellem ægtefællerne. Delingsformuen er på i alt kr. 750.000,00, når ægtefællernes bodele lægges sammen.
På den måde ender hver ægtefælle med kr. 375.000,00 af delingsformuen.
Samlet set står ægtefælle 1 dermed med 1.375.000,00 efter bodelingen, mens ægtefælle 2 står med 475.000,00 efter bodelingen, når ægtefællernes respektive særeje medregnes.
Som regneeksempelet viser, får et særeje dermed stor betydning. Hvis parterne ikke havde haft et særeje hver især, skulle de have delt den samlede formue, herunder virksomheden og arven, ligeligt mellem sig, og så havde hver ægtefælle stået med kr. 925.000,00 efter skilsmissen.
Hvis du har spørgsmål til hvordan man gør bodelingen op ved f.eks. en skilsmisse, så er du meget velkommen til at kontakte vores dygtige advokater til en uforpligtende samtale på telefon 70101330. Har du brug for en advokat, der kan rådgive dig om andet end en skilsmisse, står vi hos advokatgruppen altid klar til at hjælpe dig. Du kan finde mere information her.
Gratis opkaldfå advokathjælp til skilsmisse
Kære Katrine Så er beløbet indbetalt på min konto og vi kan afslutte sagen. Tak for hjælpen og en god og kompetent vejledning.
AVP
Hej Katrine Tak for dagens gode oplevelse!
SNL
Det har været et yderst behageligt samarbejde! TAK for hjælpen.
TO
Tak for hjælpen, Katrine. Vi vender helt sikkert tilbage næste gang vi får behov for en advokat.
US
Det var klar tale! Tak for præcist og hurtigt svar!
TP
Så er testamentet allerede helt på plads! Tak for god og hurtig rådgivning!
SB
Tak for hjælpen, vil til en hver tid bruge dig, hvis jeg får brug for juridisk assistance. Vil også anbefale dig til andre.
MS
En stor tak skal lyde til Kathrine B. Mogensen og Helle Brandt for et super foredrag om ”Arv-testamente-fremtidsfuldmagt”. 53 af vore medlemmer mødte op😊 Vi har fået udelukkende positive tilkendegivelser og mange har ”noget” at tænke over. Emnet lidt mere kompliceret end man kunne tænke sig. Tak……..
Forening
Mange tak for din hjælp. Uden dig havde det aldrig gået. Du er bare så dygtig. Hvis jeg nogensinde får brug for hjælp på den måde igen( det håber jeg da ikke) vil jeg kontakte dig😀
HG
Hej Katrine. Bare alle rådgivere var som dig :-) Jeg skal nok tænke på dig, når jeg næste gang for brug for en advokat og/eller hører om andre der har
FS
Skilsmisse.dk er en del af advokatfirmaet Advokatgruppen som har kontorer flere steder i Danmark. Vi har bl.a. stor erfaring med rådgivning indenfor familieret, herunder skilsmisse, separation og samlivsophævelse. Vores team består af 26 advokater og i alt over 55 medarbejdere.